Instagram
tisdag 8 december 2015

Att ändra beteendemönster

Jag har länge velat bli en morgonmänniska, men hittills är det bara absolut inte en del av vem jag är. Fram tills nu har jag oftast dragit mig upp ur sängen efter att ha snoozat flera gånger (ibland i över en timme) och rusat ut genom dörren utan att ha ätit, druckit kaffe eller andats ut. 
Det är inte den bästa starten på dagen. Och detta vill jag verkligen ändra på. Så nu kör jag ett försök till. Jag vill successivt förändra mitt beteendemönster då jag i slutändan tror att detta kan påverka så mycket mer än bara morgonrutinen. 
Så idag har jag visserligen snoozat, men bara en gång. Och igår köpte jag en ringsignal, så att jag istället för allehanda pling plong vaknar jag till Coldplays Sky full of stars vilket är betydligt behagligare. 
Jag börjar lite lugnt. Jag ställde klockan på 5.30 först men det var nog lite mycket till en början. Det är dit jag vill komma, men jag tror verkligen att det lönar sig att köra successivt, eftersom det är varianten jag hittills inte testat.. I framtiden vill jag att min morgonrutin ska innehålla träning och frukost i lugn och ro, därför vill jag komma upp så tidigt, men först vill jag fokusera på det lilla. Gå och lägga sig, läsa i en bok innan jag somnar och alltså inte slösurfa pinterest eller Facebook i en timme i sängen, och att inte snooza. 
Så nu består morgonrutinen av tända ljus, nyhetsmorgon och bloggen. Helt enkelt eftersom jag kan längta till den stillheten redan på kvällen. 

Det är mycket det här samarbetet med World of Shape som gjort mig uppmärksam på hur mycket jag vill ha goda vanor. Jag har haft lite svårt att fullständigt hänge mig åt programmet, fastän jag märkte under första veckan att det verkligen fungerade (gick ned ca fyra kilo på en vecka..). Maten är god, träningen är inte svår, utan egentligen perfekt då det inte tar lång tid och under uppvärmingen är övningarna ofta fokuserade på vissa rörelser med axlarna som jag verkligen behöver träna upp. Men jag har haft svårt att bryta mina egna vanor. Det är inte vanor att äta skräpmat och så utan snarare att inte planera matintaget, att äta frukost (den är svår), att ta med mat till jobbet.. och när de sakerna inte planeras blir det lätt att man tar det som finns nära till hands. 
Något som är riktigt bra dock är att man i programmet får riktlinjer. Väldigt bestämda sådana, så att även om jag ätit maten på jobbet eller lagat utifrån vad som råkar finnas i kylen har jag kunnat veta hur mycket av det ena eller det andra jag ska använda för att ha bra balans i maten. 
För mig är ett program som World of shape nog lättast att följa när jag är ledig, eller i alla fall att starta när jag är ledig så att vi här hemma kan etablera vanorna på egen hand innan vi tar med dem in i en hektisk vardag. 
Nu är jag på sista veckan i samarbetet med World of shape, och jag tänker fortsätta så gott jag kan, men jag tänker även fortsätta följa samma tänk även när månaden är slut. För att jag vill ha långsiktiga resultat, och ändrat beteendemönster hos mig själv. 
Ett 2016 med goda vanor är precis vad jag är ute efter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

mitten

Senaste pins