Instagram
onsdag 26 mars 2014

Nackdelen med smurfar

Feminist Frequency heter en youtubekanal jag prenumrerar på. Anita Sarkeesian granskar hur kvinnor framställs i media och hur detta påverkar oss. Jag har fått många 'aha-upplevelser' här. Bland annat hur viktigt det kan vara att se det mesta genom ett par genusglasögon. 
Då till exempel smurfarna.
I smurflandet är alla män. Olika män som har olika egenskaper och skills. Alla utom en, Smurfan. Hon är den enda (förutom möjligen en farmor) kvinnliga karaktären i hela smurflandet. Hennes "egenskaper" enligt wikipedia är att hon gillar att plocka blommor och att hon är omtyckt av alla. 

Det är alltså i korta drag så vi lär små barn att normen är. 
Män styr världen, och kvinnor är en minoritet som finns till för att behaga männen. Kvinnor är också alltid stereotypa kvinnor. Smurfans egenskap är ju att vara kvinna medan det bland annat finns Muskelsmurfen, Poetsmurfen och Musiksmurfen som faktiskt har skills som inte har med deras kön att göra.. 

Videon nedan förklarar bättre än mig. Sen kan jag rekommendera att ni kikar på Wikipedias förklaring av de olika smurfarna, och på med genusbrillorna då. 

Tänk sen på lite andra tv program och filmer ni sett. Kan detta kännas igen i andra sammanhang? Förmodligen. 

Smurfarna finns överallt.1 kommentar:

  1. Ett annat tips kan vara att läsa "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra" med Lotta Snickare och Lisa Marklund

    Kram och ja, wiiine innan du lämnar hoodsen!

    SvaraRadera

mitten

Senaste pins