Instagram
söndag 21 januari 2018

Surf n' turf á la Lidl

Ni som har koll på mig på instagram har nog sett att jag varit med i tävlingen som Lidl har tillsammans med Sveriges mästerkock. Det är en rätt rolig idé tycker jag, att de säger fem ingredienser som rätten ska skapas av och så får man klura ut något festligt utifrån det. 
Så igår fick det bli lite surf n' turf, då ingredienserna bestod av både entrecote och räkor (samt majonnäs, gräddfil och potatis). 

Gör såhär:
  • Börja med att sätta ugnen på 200 grader, och ta fram köttet så det inte är kylskåpskallt när det steks.
  • Skär potatisar (så många ni vill äta, jag gjorde massor så vi fick rester!) i stavar och låt dra i kallt vatten (för att dra ut överbliven stärkelse och få dem krispiga!). De kan stå 5-10 min, byt vatten och låt stå minst 5-10 min till (vet inte om tiderna är de rätta men så gör jag iaf..). 
  • Häll upp de tinade räkorna i en skål. Blanda i saft och zest från en citron, en rejäl tesked sambal oelek (det ska bli starkt!) en halv tesked pressad vitlök (1-2 klyftor), salt, peppar och paprikapulver. Låt stå och gotta sig ett tag. 
  • Blanda 3dl gräddfil, 1,5 dl majonnäs, 1 paket blandade frysta örter, 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Låt stå och gotta sig.
  • Häll vattnet från potatisen och skölj av dem i kallt vatten. Häll alla i en stor skål eller i en form och häll på olivolja, salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver och timjan. Blanda allt med händerna (då sprids det jämnt och du får kärlek i maten). Radda sen upp potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Skjuts in i ugnen i 30 min. Spara oljan som är över från potatisen, den kan köttet stekas i sen. 
  • Sitt ned en stund, ta en klunk vin och fundera på nästa steg (det gjorde jag iaf).
  • Torka av köttet, salta och peppra. Häll oljan från potatisen i stekpannan och gärna en klick smör också. Pannan ska va riktigt varm när du lägger på köttet, och när det väl är lagt så stek i 1-2 min per sida beror på hur tjocka skivor du har). Ta sen av köttet från värmen och låt vila.
  • Lägg upp allt lite tjusigt, gärna med sallad och avokado som jag gjorde. Glöm inte salta avokadon, det måste man. 
Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

mitten

Senaste pins