Instagram
lördag 7 juni 2014

Nationaldagspaj

Hur har ni firat nationaldagen igår? Jag tycker att det är lite spännande att det ännu är så oklart hur firandet ska bli. Kommer det bli en traditionsbunden högtid som till exempel midsommar, eller en dag där alla kör lite som de själva vill. 

Min tanke var från början att grilla, men så började det regna och det kändes helt enkelt lite bökigt. Så då valde Skejtaren att själv bestämma över maten och jag fick plötsligt inte vistas i köket, inte veta vad vi skulle äta, utan jag skulle helt enkelt ta det lugnt och chilla i soffan med ett glas rosé och njuta av tillvaron. 
och ja, det är inte så svårt tycker jag. 

Vad det blev till middag?

Nationaldagspaj á la Skejtaren och Tina Nordström

Pajdeg (Tinas recept)
4 dl vetemjöl
50 g rumstempererat smör
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

Fyllning (Skejtarens hittepå)
1 paket cocktailtomater
1 bukett broccoli
1 burk urkärnade oliver
Några skivor salami av eget val
ca 1 Paprika (tre  olika färger för syns skull)
Riven ost

Stanning
3 ägg
2 dl mjölk

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienserna till degen, häll i mjölken sist! och knåda den lite. Tryck ut den i en pajform. Enligt Tina så har vi inte tid med sånt trams som att förgrädda eller låta degen "vila" i kylen så det struntar vi i. Bakpulvret gör pajdegen frasig och god.

Sen kan man ha i precis vad man vill, och passande är att ta grejer som finns i kylen för att bli av med dem. Är det hårda grönsaker så är det smart att koka dem en stund så de blir lite mjukare.
I detta fall kokades broccolin i 3-5 minuter. Så dela alla grönsaker, och fyll pajdegen med dem. Salamiskivorna kan ni dela på hälften också och slänga ned.

Vispa ihop stanningen och häll över hela grejen. Ös sen på riven ost. På denna paj var det gratängost, men vill ni lyxa till det så kan vi rekommendera västerbottenost eller parmesanost, för det är ju kalasbra.

Servera med en färdig mixsallad och smaksatt crème fraîche (den med soltorkade tomater och fetaost är supergod!)

Så det var dagens middagstips.
Enkelt gott och festligt nog att fungera på en nationaldag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

mitten

Senaste pins